Som pastor har du rett på fem timer betalt veiledning pr år, jf lønnsavtalen 9.12. Frikirken anbefaler sterkt at du benytter deg av dette. Det bør være en ekstern veileder, altså en person utenfor egen menighet. Hovedkontoret har rekruttert et nettverk av dyktige veiledere rundt om i landet, og bistår gjerne med å finne en som kan fungere godt for deg. Det er også mulig å finne veileder selv, men hovedkontoret tar da ikke ansvar for kvalitetssikring av veiledningen. Det er du som pastor som velger hva det skal snakkes om i samtalene, og det er en god mulighet til å ta et steg tilbake og å reflektere over liv og tjeneste sammen med en veileder som kan støtte, stille de gode spørsmålene og veilede deg. Det er arbeidsgiver som har ansvar for at den ansatte får tilbud om veileder, men hovedkontoret kan altså bistå med tips til gode veiledere og til å etablere kontakt.
I ABV kan du få hjelp i ulike utfordringer av tjenesten. Frikirken anbefaler og oppfordrer til at pastorene deltar i arbeidsveiledningsgrupper regionalt. Gruppene dannes og drives i samarbeid med lutherske organisasjoner, og de ledes av utdannede veiledere. Et ABV-løp består av tjue samlinger over to år. Gruppedeltagerne er i sammenlignbare arbeidssituasjoner og møtes jevnlig for å snakke om utfordringer og aspekter ved arbeidet.
I de fleste tilfeller er det naturlig å ha bare ett veiledningsforhold av gangen, ettersom begge formene vil ta noe tid, og det kan være fint å veksle mellom disse to veiledningsformene (individuell og ABV) i løpet av tjenestetiden.
Arbeidsgiver har ansvar for en årlig medarbeidersamtale med deg. Dette er for å sikre en nær og god relasjon, og for at du skal få mulighet til å fortelle hvordan du har det. Målet med samtalen er at arbeidsgiveren din og du i fellesskap skal gjøre opp status og drøfte veien videre. For både deg og arbeidsgiver vil dette være bevisstgjørende og ansvarliggjørende. Skjema for medarbeidersamtale (Word).
Frikirken arrangerer iblant studiereiser for pastorer og andre ledere i Frikirken, som du inviteres til. Turmålene vil ivareta en blanding av å gå dypere i troen, oppsøke gamle kilder og utforsking av nye strømninger.
I samarbeid med Frikirkens misjonsteam settes det med jevne mellomrom opp turer til våre misjonsfelt. Disse turene vil ha et begrenset antall plasser, som det må det søkes på. Misjonsteamet velger ut kandidater og organiserer turene.
Frikirken ønsker seg gode, kompetente og faglig sterke pastorer. Iht lønnsavtalen 8.1 har du mulighet til å utvide kompetansen underveis i arbeidsforholdet, med formell videreutdanning eller andre relevante og mindre kurs for etterutdanning. Dette sees i sammenheng med stillingsstørrelse og lokale forhold, og det er viktig med en god dialog med arbeidsgiver.
Lønnsavtalens 8.1.1 gir mulighet for å planlegge noen årlige studiedager i løpet av et arbeidsår.
Dessuten har du mulighet for studiepermisjon dersom utdanningen har relevans for nåværende eller framtidig stilling (lønnsavtalen 8.1).
Etter fem års ansettelse i Frikirken er det også mulig å søke studiestipend iht Personalhåndboken.
Tilsynsmannen har i oppgave som det ligger i navnet: å se til deg som pastor; å passe på at du har det du behøver og at du har noen å snakke med. Tilsynsmannen er alltid tilgjengelige for deg. I forbindelse med det ordinære tilsynsbesøket hver treårsperiode blir det satt opp en tilsynssamtale, som vil dreie seg om din tjeneste og trivsel. Det gjennomføres et forenklet tilsynsbesøk ett år etter ansettelse.
Tilsynsmannen arrangerer samlinger for pastorer i sine respektive presbyterier. Disse har naturlig nok ulikt preg og ulik hyppighet avhengig av praktiske og geografiske forhold. Iblant er også andre frikirkeansatte invitert til disse treffene. Dette er møteplasser som skal brukes til fellesskapsbygging, undervisning og inspirasjon, alt etter som hvilke behov som rører seg i pastorkollegiet og kirkesamfunnet.
På jevnlig basis arrangeres pastorwebinarer digitalt for å nå deg på en hensiktsmessig måte med informasjon, undervisning i pastorale emner og relevante temaer. Dette er en måte for Frikirkens ledelse til å nå fram til alle pastorer med den samme informasjonen og undervisningen. Like mye er det en mulighet for deg som pastor til å nyttig påfyll og hjelp i tjenesten, samt å få et glimt av det nasjonale aspektet ved kirkesamfunnet.