Teamarbeid
Teamarbeid er et prosjekt utviklet av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, som er verktøy for å hjelpe våre menigheter tenke større om lederskap. Ressursene er frie til bruk i alle sammenhenger.
Et team er et organisert samarbeid mellom to eller flere personer for å løse en felles oppgave over en gitt tidsperiode.
Team har vært Guds modell fra begynnelsen av. Det første Gud sørget for etter å ha skapt det første mennesket var å finne en medhjelper til ham: «Jeg vil lage en hjelper av samme slag».* Argumentasjonen er like grunnleggende som den er gammel: «Det er ikke godt for mennesket å være alene.»** Menigheten er et team i sin natur.
Team er viktig. Spennende. Givende. Alle menigheter vil tjene på å jobbe aktivt med teambygging. Hensikten med teamarbeid er å inspirere og hjelpe ledere, slik at mange flere får erfaring med – og gleden av – å jobbe sammen. At vi hjelper ledere på ulike nivå i menigheten bort fra det som lett oppleves som ”one-man-show” til teamarbeid. For mye soloarbeid gir i lengden trøtthet hos lederen og fratar andre for ansvar og utrustning.
Et team utfyller hverandre. Noen er flinke til å undervise. Andre er dyktige til å organisere kvelder og sosiale sammenkomster. Andre har sin styrke innen multimedia og musikk. Noen er flinke på relasjonsbygging. Det er viktig å finne de rette personene med de rette gavene til rette oppgavene. Vi gjør rett og slett en bedre jobb sammen.
Voksne som går sammen med unge i teamarbeid, modellerer og rekrutterer til tjeneste. Det handler om å gjøre disipler.**Det er avgjørende viktig at teambygging prioriteres på de ulike ledernivå i alle menigheter.
Teambygging er en pågående prosess. Nye typer team utvikles stadig i menighetene. Nye personer og generasjoner læres opp til å tjene sammen i tette, gode og nådegavebaserte team.
Teamarbeid er den mest funksjonelle og praktiske arbeidsmåten på vei mot et felles mål. Teamarbeid utvikler gaver og karakter. Teamarbeid er bibelsk. Teamarbeid er Guds modell for tjenestefellesskap.
*1.Mos 2:18
**Matt 28:18-20
Hvorfor arbeide med team?
HVORFOR ARBEIDE MED TEAM?
Av Ingrid Halvorsen Heskje
Min erfaring med team, mest tjenesteteam, er at jeg og flere med meg fungerer best når vi får jobbe sammen med andre. Så jeg prøver å lage store og små team i alt jeg holder på med. Til og med mitt ekteskap fungerer som et team. Sammen gjør vi det som skal gjøres for at ekteskapet skal være godt og funksjonelt. På samme måte er familien min et team, da utvidet med de to jentene våre og deres ektemenn.
TEAM – MY WAY
Min interesse for teambygging, kan jeg takke Chicago-menigheten Willow Creek for. Rundt tusenårsskiftet fikk jeg reise til USA og møte denne spennende menigheten. De arbeidet helt annerledes enn jeg hadde sett før og hadde ekstremt fokus på teamarbeid. Alt var bygget opp rundt team! Det trigget meg. Tenk å få samlet flere som arbeider tett sammen – med flere idéer, mer arbeidskraft og med personer som utfyller hverandre med ulike gaver.
PROMISELAND
Jeg hadde fått utfordringen å bygge opp et barnearbeid i Sandnes Frikirke, en relativt ny menighet på den tid. Derfor var jeg på jakt etter gode idéer. Hvordan kunne en liten, fersk, norsk menighet overføre denne teammodellen fra megakirken Willow Creek? Var den overførbar? Det var den. Promiseland, (barnearbeidet i Willow Creek), viste seg å være modulbasert og kunne tas fra hverandre og settes sammen etter ønske og behov. Dermed kunne jeg hente ut de delene som ville fungere best i vår menighet. Slik ble Promiseland vår modell.
Tanken om teamarbeid kunne med letthet brukes og overføres til det arbeidet jeg hadde tatt ansvaret for. Vi begynte å trene folk. Mange ble involvert. I stedet for én leder, gjerne med en assistent, bygget vi vår søndagskole opp rundt større, ambulerende team fra søndag til søndag. Alle i teamene hadde tilpassede oppgaver. Én hadde ansvar for leking, én for undervisning og én for smågrupper hver søndag. Forefallende oppgaver ble tatt hånd om av andre igjen. Vi brukte opplegg som Willow Creek Norge allerede hadde oversatt og gjort tilgjengelig for norske søndagskoler.
TEAMARBEID I SANDNES FRIKIRKE
Et lederteam ble satt sammen av en kreativ leder, en åndelig leder og en administrator sammen med meg som hovedleder. Slik ble vi nå fire stykker som skulle sette sammen en ny og annerledes søndagskole. Å bygge fellesskap innad i lederteamet ble nå viktig for å styrke oss som et tjenestefellesskap. Gradvis bygget vi inn teamtanken i Sandnes Frikirkes søndagskolearbeid. Og det fungerte over all forventning. Etter hvert kom alt barnearbeidet i menigheten inn under denne paraplyen, eller dette lederteamet. En av oss var ansatt og resten var frivillige medarbeidere.
Lederteamet laget etter hvert en tredelt visjon for Sandnes Frikirke om:
1) Å komme til tro,
2) Utvikle et personlig forhold til Gud
3) Å bli Jesu etterfølgere.
En av de seks grunnleggende verdiene som lå innbakt i denne visjonen, var teamarbeid.
Etter hvert gjennomsyret teamtenkningen alt vi gjorde i Sandnes Frikirke. Vi fikk funksjonelle team som driftet vårt konfirmantarbeid, Tweens, barnearbeid, lederteam for gudstjenestene, lovsang og i diakonrådet.
De 10 bud for teamarbeid
Av Jan Rettedal
Helt fra jeg begynte å arbeide med team, satte jeg opp en liste av teamregler, inspirert av de mange bibelske modellene. Jeg samlet dem i ti punkter. For lettere å huske dem, kalte jeg dem ”De ti bud for teamtjeneste”. Disse var:
1. La lederen få være leder.
2. Finn din plass i teamet.
3. Bli ett med visjonen.
4. Spill de andre gode.
5. Se muligheter der andre ser problemer.
6. Gå en ekstra runde når det trengs.
7. Sett aldri de andre i stikken.
8. Del æren med de andre.
9. Strekk deg gjennom nye utfordringer.
10. Skap fest rundt deg!
I sin kjente bok, med samme tittel, lister John C. Maxwell opp ”De 17 ubestridelige lovene om teamwork”.* Antall punkt er ikke vesentlig, men at de dekker alle de sentrale sider ved det å bygge og utvikle gode team, kortvarige som lengre.
1. La lederen få være leder. Den sikreste veien inn i anarki i alle sammenhenger er når all ledelse pulveriseres. All ledelse er ikke god ledelse, men god ledelse forutsetter både at det er enighet om hvem som er leder og at denne har de rette kvalifikasjoner til å lede. Det å la lederen få være leder er viktig hele tiden, men spesielt når det er spenninger og uenighet i teamarbeidet.
2. Finn din plass i teamet. Et team er sammensatt av forskjellige gaver med ulik styrke som skal utfylle hverandre, og ofte har lederen tenkt den enkelte inn i bestemte oppgaver. Det er viktig å følge denne veiledningen og samtidig være åpen for at oppgavene kan endre seg over tid, både ut fra egen erkjennelse og andres observasjon.
3. Bli ett med visjonen. Vi kommer alle inn i et team med ulike tanker og synspunkter om mål og retning for arbeidet. Da er det viktig å samles om den felles visjonen, som lederen har kalt teamet sammen på, en visjon som bør være koblet tett opp imot en større fellesvisjon for det samlede menighetsarbeidet. Og visjonen må holdes levende; det er lederens oppgave.
4. Spill de andre gode. Alt for ofte ser vi at teamdeltakere blir ”seg selv nok” – ikke først og fremst på grunn av egoisme, men fordi de blir så oppsatt på å gjøre en best mulig jobb på sin tildelte plass. Da blir det dårlig lagarbeid. Derfor er det viktig at lederen fra begynnelsen av får bygd inn en kultur som gjør at vi hele tiden tenker helhet og fellesskap og gjerne ofrer oss for de andre og hjelper dem der det trengs.
5. Se muligheter der andre ser problemer. I alt menighetsarbeid møter vi utfordringer som kan tårne seg opp som uoverstigelige problemer. Da er det avgjørende at vi ikke blir slått ut, men slått inn – slik turboen slår inn og øker ytelseskraften, det vil si at vi blir løsningsorienterte og heller tenker muligheter enn problemer hver for oss og samlet.
6. Gå en ekstra runde når det trengs. Framdriften i et arbeid vil svinge og gå i bølger. Det er normalt. Og det vil svinge ulikt for deltakerne i et team. Når noen er i flytsonen, vil andre ha motbakker å forsere. Først og fremst er det lederens ansvar å følge med og kanskje omfordele oppgaver i en slik situasjon. For alle er det viktig å assistere de andre og ”gå en ekstra mil” der det trengs. Når de sosiale utfordringene tårner seg opp, kan det være nyttig å gå en ekstra runde for å skape forståelse og avklaring og noen ganger ta et oppgjør innad i teamet.
7. Sett aldri de andre i stikken. Når noe går galt, er det lett å skylde på noe eller noen for å komme ut av klemma. Det er aldri en god vei. Det er avgjørende for samholdet i et team at vi hele tiden tenker ”én for alle, og alle for én”, slik at vi – som den største selvfølge – deler gleder og sorger, oppturer og nedturer, seirer og nederlag knyttet til det felles teamarbeidet.
8. Del æren med de andre. Noen ganger er det du som lykkes i arbeidet og som får ros og positiv oppmerksomhet. Da må vi aldri glemme at vi er en del av et hele, at vi bare er et lem på kroppen, og at vi naturlig og uanstrengt deler æren med de andre – slik vi ser utøvere i lagidretter er så flinke til. Vi arbeider sammen og skal stå sammen innad og utad som et lag. En viktig forskjell på et team i Guds rike og andre team, er at vi har en høyere teamleder. Han skal ha æren for alt!
9. Strekk deg gjennom nye utfordringer. De fleste av oss er flinke på noen områder, men mindre kompetente på andre. Dette er normalen, ikke unntaket. Men like normalt er det at vi forsøker å utvide vårt kompetanseområde, at vi strekker oss gjennom nye utfordringer og prøver å lære oss nye ting. Derfor er det god investering i egen utvikling jevnlig å takke ja til oppgaver utenfor komfortsonen.
10. Skap fest rundt deg! Mange miljø er fattige på gode og positive markeringer. Alle liker å sette en tydelig sluttstrek når noe er avsluttet, enten det handler om et midlertidig mål eller et endelig fullført prosjekt. Dette må vi bli flinkere på. Å feire delmål er utrolig godt for både arbeidsmoralen og samholdet i teamet. Og som teamleder er det viktig å heie på sine medarbeidere gjennom ulike oppmuntringstiltak.
*John C. Maxwell: ”De 17 ubestridelige lovene om teamwork”. Hermon Forlag, 2003.