1 Fri bruk
Det er en rekke situasjoner der vi kan bruke innhold uten å forholde oss til opphaverne. Still disse spørsmålene:
A) Skjer bruken i privat sammenheng?
Bruk i privat sammenheng er ikke regulert av loven, og derfor tillatt. Å synge sammen i en bibelgruppe, eller se en film sammen i et husfellesskap er m.a.o. helt greit. Det samme gjelder i alle lukkede samlinger der deltakerne er personlig invitert og kjenner hverandre. Et menighetsmøte f.eks., eller en bønnegruppe som samles i kirken.
B) Skjer bruken i en seremoni?
All innholdsbruk ved seremonier som gudstjenester, vielser, konfirmasjoner og begravelser er fri i følge loven.
C) Er innholdet egenprodusert?
Pastorer, talere, lovsangsledere og andre kan benytte egenprodusert materiale uten å spørre noen og uten å rapportere eller betale.
Men OBS! I følge Åndsverkloven har en opphaver ikke rett til å se bort fra sine egne immaterielle rettigheter. Publiserer menigheten taler til nett? Det skal være etter avtale med den som taler. En preken er et åndsverk. Bruker lovsangsleder en egenprodusert sang? Det er et åndsverk. Det er en god ide å rapportere førstegangsbruk til Tono som en uroppføring. Dermed regnes sangen som offentliggjort og lovsangsleder kan registrere sangen hos Tono.
D) Er rettighetene til innholdet foreldet?
Åndsverkloven: «Vernetiden for opphavsrett varer i opphaverens levetid og 70 år etter». Dette betyr for eksempel at å lese eller dramatisere originaltekster av Henrik Ibsen eller framføre originalmusikk av Edvard Grieg kan gjøres, uten at rettigheter kommer inn i bildet.
Men OBS! Bestemmelsen gjelder verket i original form. Tekster kan være redigert, oversatt på nytt eller modernisert på en måte som gjør at det knytter seg rettigheter til dem. Dette gjelder for eksempel en del salmer.
Innspillinger har rettigheter knyttet til seg i 50 år for film og 70 år for lydopptak.