Sak 8 Nye betegnelser på tjenester, tillitsvalgte, råd og utvalg. Inkludert mulig andre gangs behandling av ny benevnelse på tilsynsmann

Saken fremmes av Vågsbygd Frikirke og synodestyret

Vågsbygd Frikirke sendte opprinnelig inn et konkret forslag til endring av betegnelser i kirkesamfunnet. Etter oppfordring fra synodestyret, har de endret forslaget til å be om en gjennomgang av betegnelser. Dermed fremmes denne saken felles av synodestyret og Vågsbygd Frikirke.

Første del av saken avgjøres med simpelt flertall.
Andre gangs behandling av endring fra tilsynsmann til tilsynspastor krever 2/3 flertall.

Prosedyre ved forfatningsendringer:
Forslag som får 4/5 – fire femtedels – flertall blir vedtatt. Forslag som oppnår alminnelig (men ikke 4/5) flertall i synodemøtet, går videre til neste ordinære synodemøtet. Her blir det endelig vedtatt om det oppnår 2/3 – to tredjedels – flertall. Nye forslag i saken som kommer fram på dette synodemøtet kan ikke vedtas, men må sendes inn og legges fram for Synoden på vanlig måte.

Synodestyret ønsker en tydeliggjøring av begrep og roller, og en avklaring av hva forfatningen mener ved bruk av enkelte begrep. Se sakens bakgrunn.

Vågsbygd menighet: Vi tenker at vi ved å endre de tradisjonelle betegnelsene på tillitsvalgte og styrende organer, så vil vi, sammen med de mange andre tiltakene, redusere terskelen for nye mennesker inn til våre menigheter. De tradisjonelle betegnelsene, som har fungert godt i mange år, kan nå vanskeliggjøre kommunikasjonen med nye generasjoner, og mennesker som ikke har noen kristen eller frikirkelig tradisjon.

I dag brukes uttrykk som forstander og hovedpastor om hverandre, og flere av våre menigheter ansetter flere pastorer, også i mindre stillingsbrøker. Dette begrunnes delvis med å få plassert dem høyere opp i lønn og delvis ved å tydeliggjøre viktigheten av f.eks. barne- og ungdomsarbeidet.I forfatningen brukes uttrykket forstander om den som står ansvarlig overfor myndigheter. Ofte er dette den som i dag omtales som hovedpastor, men det er også eksempler på at forstander er ledende eldste i menigheten.

Dette skaper følgende utfordringer:
Hva mener forfatningen når den sier at det til synodestyret skal velges 4 eldste og 2 forstandere + synodeleder (som kan være en av delene)? I dag har vi en eldste som er ulønnet forstander valgt inn på eldstekvoten, og vi har hatt en ungdomspastor som ikke var forstander som vara på forstanderkvoten.

Komiteens forslag til vedtak: 
Punkt 1: 
Benevnelsen "tilsynsmann" byttes ut med "tilsynspastor" i forfatning og reglement. (2. gangs behandling). 

Komitéens forslag til vedtak:
Punkt 2:Synoden gir synodestyret i oppgave å nedsette et bredt sammensatt utvalg som skal utrede og foreslå nye betegnelser for tjenester, tillitsvalgte, tilsynsmenn, styrer og råd i Frikirken, samt en klargjøring av bruk av betegnelser som forstander og hovedpastor, og hva forfatningen mener ved bruk av disse betegnelsene. Forslaget skal ferdigstilles senest 31.12.2025 og sendes til behandling i menigheter og relevante øvrige organer før det legges fram for behandling på synodemøtet 2027.

Synoden gir synodestyret i oppgave å nedsette et bredt sammensatt utvalg som skal utrede og foreslå nye betegnelser for tjenester, tillitsvalgte, tilsynsmenn, styrer og råd i Frikirken, samt en klargjøring av bruk av betegnelser som forstander og hovedpastor, og hva forfatningen mener ved bruk av disse betegnelsene. Forslaget skal ferdigstilles senest 31.12.2025 og sendes til behandling i menigheter og relevante øvrige organer før det legges fram for behandling på synodemøtet 2027.