Oppskrifter til mat
Vil dere diske opp med litt Midtøsten-snacks på misjonsmessa kan dere bruke disse oppskriftene.

Hummus (ei god skål)
Hummus er en rett som lages av kikerter. I Midtøsten spises den gjerne flere ganger per dag, også sammen med pitabrød ved siden av middagen. I Norge passer den fint til grillmat, som dipp, på brød eller på et tapasbord.
- 100 gram tørka kikerter
- Vann til utvanning
- 2 teskjeer natron
- 50 gram tahini (kjøpes i innvandrerbutikk, f.eks tyrkisk). Tahini er sesamfrøekstrakt og veldig sunt!
- 1 centiliter sitronsaft
- Hvitløk
- Salt
- Paprikapulver til pynt
Fremgangsmåte:
- Legg kikertene i vann over natta, med 1 ts natron.
- Ta på nytt vann og 1 ts natron til og kok til de er helt myke – opptil 2-3 timer, avhengig av hvor lenge de har stått i vann på forhånd.
- Ikke hell av alt vannet, spar litt til senere
- Bruk stavmixer og bland alle ingrediensene sammen til en passe tjukk konsistens. Spe på med kokevann fra kikertene for å få det akkurat så tykt som du ønsker.
- Ta ei skje og stryk hummusen utover en tallerken, pynt med kokte kikerter, olivenolje og eventuelt paprikakrydder og hakket bladpersille.

Tabouleh
Tabouleh er en veldig typisk salat i store deler av Midtøsten og en selvfølgelig del ved grillfester, til middager eller kun til å spise i pitabrød. Arabere flest er veldig stolte av sin Tabouleh fordi den er kjempegod og fordi den tar litt tid å lage fordi alt skal kuttes så smått. Det er gjerne sånn at dess viktigere gjestene er, dess lengre tid bruker man på å lage maten. Vår erfaring er at denne salaten også smaker godt for norske ganer.
- Ca 2 dl bladpersille
- Ca 2 kvister mint (frivillig)
- En medium stor løk
- 6 mellomstore tomater
- 1-2 små vårløker (frivillig)
- 1 spiseskje salt
- ½ teskje svart pepper (frivillig)
- ½ dl bulghur, liten eller medium størrelse
- 6 ss Sitronjuice (etter smak)
- 6 ssOlivenolje (etter smak)
- Salat til å pynte skålen med etterpå (frivillig)
Slik gjør du:
Tomater, agurker, løk, vårløk, bladpersille og mint kuttes i bittesmå biter (de kan ikke bli for små hvis de kuttes med vanlig kniv). Ha så på salt og eventuelt litt pepper, og sitronjuice og olivenolje etter smak.

Hjemmelaget pitabrød
I Midtøsten spiser man pitabrød til så å si alle måltider. Som regel har man Hummus til, eller salater, grillmat eller man stapper vanlig pålegg inni. I Norge bruker vi det i tillegg til tacolefser.
Til pitabrød trenger man kun en brøddeig eller pizzadeig - så fin eller grov man selv ønsker.
1 kg mel gir ca. 10 pitabrød.
Fremgangsmåte:
- Lag boller.
- Bruk kjevla og lag flate rundinger, ikke FOR tynne – 15 – 20 cm i diameter
- Stekes midt i ovnen på 300 grader i 3 - 4 minutter. Hulrommet inni lager seg selv.