Oppskrifter til mat

Vil dere diske opp med litt Midtøsten-snacks på misjonsmessa kan dere bruke disse oppskriftene.​​​​​​​

Hummus (ei god skål) 

Hummus er en rett som lages av kikerter. I Midtøsten spises den gjerne flere ganger per dag, også sammen med pitabrød ved siden av middagen. I Norge passer den fint til grillmat, som dipp, på brød eller på et tapasbord.  

  • 100 gram tørka kikerter 
  • Vann til utvanning 
  • 2 teskjeer natron 
  • 50 gram tahini (kjøpes i innvandrerbutikk, f.eks tyrkisk). Tahini er sesamfrøekstrakt og veldig sunt! 
  • 1 centiliter sitronsaft 
  • Hvitløk 
  • Salt 
  • Paprikapulver til pynt 

Fremgangsmåte:  

  1. Legg kikertene i vann over natta, med 1 ts natron.  
  2. Ta på nytt vann og 1 ts natron til og kok til de er helt myke – opptil 2-3 timer, avhengig av hvor lenge de har stått i vann på forhånd.  
  3. Ikke hell av alt vannet, spar litt til senere 
  4. Bruk stavmixer og bland alle ingrediensene sammen til en passe tjukk konsistens. Spe på med kokevann fra kikertene for å få det akkurat så tykt som du ønsker.  
  5. Ta ei skje og stryk hummusen utover en tallerken, pynt med kokte kikerter, olivenolje og eventuelt paprikakrydder og hakket bladpersille. 

 

Tabouleh 

Tabouleh er en veldig typisk salat i store deler av Midtøsten og en selvfølgelig del ved grillfester, til middager eller kun til å spise i pitabrød. Arabere flest er veldig stolte av sin Tabouleh fordi den er kjempegod og fordi den tar litt tid å lage fordi alt skal kuttes så smått. Det er gjerne sånn at dess viktigere gjestene er, dess lengre tid bruker man på å lage maten.  Vår erfaring er at denne salaten også smaker godt for norske ganer.  

  •  Ca 2 dl bladpersille  
  • Ca 2 kvister mint (frivillig) 
  • En medium stor løk  
  • 6 mellomstore tomater 
  • 1-2 små vårløker (frivillig) 
  • 1 spiseskje salt 
  • ½ teskje svart pepper (frivillig)  
  • ½ dl bulghur, liten eller medium størrelse 
  • 6 ss Sitronjuice (etter smak) 
  • 6 ssOlivenolje (etter smak) 
  • Salat til å pynte skålen med etterpå (frivillig) 

Slik gjør du:  

Tomater, agurker, løk, vårløk, bladpersille og mint kuttes i bittesmå biter (de kan ikke bli for små hvis de kuttes med vanlig kniv). Ha så på salt og eventuelt litt pepper, og sitronjuice og olivenolje etter smak. 

Hjemmelaget pitabrød 

I Midtøsten spiser man pitabrød til så å si alle måltider. Som regel har man Hummus til, eller salater, grillmat eller man stapper vanlig pålegg inni. I Norge bruker vi det i tillegg til tacolefser.  

Til pitabrød trenger man kun en brøddeig eller pizzadeig - så fin eller grov man selv ønsker.  

1 kg mel gir ca. 10 pitabrød. 

Fremgangsmåte:  

  1. Lag boller. 
  2. Bruk kjevla og lag flate rundinger, ikke FOR tynne – 15 – 20 cm i diameter 
  3. Stekes midt i ovnen på 300 grader i 3 - 4 minutter. Hulrommet inni lager seg selv.