Frikirken klar med handlingsplan for misjonærbarn
Frikirken og støttegruppa Sendt Bort har kommet til enighet om prinsipper for en handlingsplan, som skal bidra til at tidligere misjonærbarn som har fått belastninger som følge av sin oppvekst i utlandet, skal få bedre forutsetninger for å få gode og verdige liv gjennom tilrettelagte ordninger. Det kommer frem i en pressemelding fra Frikirken i dag.
Pressemelding, 17.01.2025.
Frikirken klar med handlingsplan for misjonærbarn
Frikirken og støttegruppa Sendt Bort har kommet til enighet om prinsipper for en handlingsplan som skal bidra til at tidligere misjonærbarn som har fått belastninger som følge av sin oppvekst i utlandet, skal få bedre forutsetninger for å få gode og verdige liv gjennom tilrettelagte ordninger.
Helhetlig plan med flere tiltak
Handlingsplanen blir viktig og retningsgivende for Frikirkens videre arbeid med misjonærbarn.
Handlingsplanen gir et helhetlig tilbud som legger til rette for tilpasset helsetilbud, møteplasser for misjonærbarn, økt kunnskap og mulighet til å søke om økonomisk oppreisning. Planen er utviklet i fellesskap av Frikirken og Sendt Bort. Prinsippene for handlingsplanen ble godkjent av synodestyret i Frikirken i november og deretter forankret blant Sendt Bort sine medlemmer i desember.
– Det er positivt at våre misjonærbarn får en handlingsplan med mål om å bidra til å skape gode og verdige liv. Samarbeidet med Sendt Bort gir tydelige rammer på lik linje med misjonærbarn fra flere andre organisasjoner, og møter et bredere spekter av behov enn det Frikirken tidligere har lagt til rette for, sier misjonsleder i Frikirken, Erling Aasen, og presiserer:
– Frikirken beklager at våre internatordninger har påført misjonærbarn belastninger, og erkjenner at for noen har disse belastningene vært urimelig store. Vi ønsker å møte alle misjonærbarn, som har såre og vonde opplevelser, med respekt og forståelse, uttaler Erling Aasen på vegne av kirkesamfunnet.
Handlingsplanen i Frikirken bygger i stor grad på handlingsplanen til andre misjonsorganisasjoner som NLM, NMS og Normisjon. – Det er positivt at misjonærbarn får relativt like rettigheter, mener Aasen.
Handlingsplanen består av fem deler:
-
Frikirken beklager og tar ansvar overfor misjonærbarna som har fått en belastning av oppveksten i utlandet
-
De som trenger det, skal få tilgang til et godt og helhetlig helsetilbud
-
De som trenger hjelp, skal få dekket nødvendig helsetilbud. Der det inngår som en del av behandlingen, skal også reise til oppvekstland dekkes. Helsetilbudet vil være anonymt og livssynsnøytralt for de som ønsker det.
-
Det skal legges til rette for trygge møteplasser og nettverk
-
Fakta og kunnskap skal innhentes, og det skal legges til rette for formidling av historiene
-
Det gis mulighet til å søke om økonomisk støtte og oppreisning
Nestleder i Sendt Bort, Jarle Naustvik, uttrykker at han er glad for Frikirkens handlingsplan, og bekrefter at den med sine tiltak vil være et godt fundament for en forsoningsprosess.
– Det har vært viktig for oss at beklagelsen ble fulgt av helhetlige, konkrete og målrettede tiltak som kan bidra til at flere misjonærbarn får forutsetninger for å få gode og verdige liv. Vi føler oss trygge på handlingsplanen vil bidra til at mange flere nå vil få hjelp til å gå videre med livene sine, sier Naustvik.
– Vi har opplevd at både prosessen og samarbeidet har vært positivt. Dialogen underveis har vært konstruktiv, og vi er glade for at vi nå kan presentere prinsippene vi har jobbet med i høst, sier Erling Aasen i Frikirken.
Les mer om Frikirkens oppfølging av misjonærbarn, inkludert handlingsplanen.
Arbeidsgruppen som har jobbet frem handlingsplanen har bestått av representanter fra ledelsen i Frikirken og styret i Sendt Bort. Erling Aasen gir honnør til støttegruppa Sendt Bort, som har stått for mye av arbeidet.
– Vårt mål i Sendt Bort er at alle tidligere misjonærbarn, uavhengig av organisasjon, skal få tilgang til de samme gode ordningene. Ordninger som kan bidra til at alle får gode og verdige liv, sier Jarle Naustvik, nestleder i Sendt Bort.
Støttegruppa Sendt Bort ble stiftet 19. desember 2023 av de tre tidligere misjonærbarna Anne Marit Naustvik, Målfrid Kvålo og Jarle Naustvik. Støttegruppa er en uavhengig, livssynsåpen støttegruppe for misjonærbarn, og teller i dag over 350 medlemmer. Støttegruppa jobber for at alle misjonærbarn som opplevde omsorgssvikt og urett i barndommen skal få den hjelpen de trenger for å kunne leve gode og verdige liv.
For mer informasjon, kontakt Erling Aasen, misjonsleder i Frikirken, 915 46 398
Jarle Naustvik, nestleder og styremedlem i Sendt Bort, 957 79 112