Johan Storm Munch (Foto: Forsidefoto/ Cappelen Damm).

Bok om ein frikyrkjepioner

I ti år har Birger Løvlie arbeidd med boka om Johan Storm Munch (bildet), som har fått namnet «Johan Storm Munch, Prest på Prærien – evangelist i Kristiania». Løvlie har vore dosent i kristendomshistorie ved Høgskulen i Volda, og boka er ein biografi om Johan Storm Munch med vekt på Munch si betydning for danninga av Den Evangelisk Lutherske Frikyrkje. Utgivinga er støtta av synoden. Boka plassere også Frikyrkja i høve til lekmannsrørsla som vaks på 1800 talet.

Nokre personar har fått boka på 300 sider til gjennomlesing på førehand. Ein av dei er Roar Tynes, frikyrkjemedlem i Sula. Han skriv at boka «er så mykje meir enn ei bok om personen Johan Storm Much. Boka er mest som eit oppslagsverk der forfattaren diskuterer ulike tidsperiodar og ulike personar. Dette gjer at vi lettare skal forstå den tidsepoken som Johan Storm Munch levde i, og dei utfordringane han møtte. Etter å ha lest boka, ser eg tilbake at dette er ei bok som gjer det lettare å forstå oppstarten av Den Evangelisk Lutherske Frikyrkje. Det er eit oppslagsverk som ein lese stykkevis og delt, eller i samanheng».

Birger Løvlie tar oss altså med i ulike drøftinger. Norge var i ein nasjonal og kulturell overgangsperiode. Organisering av skulane var i utvikling. Det kom både lærarskular og universitet. Haugianarane tok opp lekfolket sine religiøse rettar. Ein annan bevegelse var Brødremenigheten, ei radikal utgåve av pietismen. Konventikkelplakaten og kven som skal vere den øvste i kyrkja også noko som forfattaren drøfter.»

Ein anna person som har fått manuskriptet til gjennomlesing på førehand, er Ann Voldsund frå Herøy:

«Biografien om Johan Storm Munch var lærerik og interessant lesing. Den gjer meg takksam for dei som gjekk føre og bana veg. Fint å få dei lange linjene heilt tilbake til 1537 då Norge vart luthersk territorium og fram til slutten på 1800- talet, slik det var før Munch sitt liv førte han inn i kampen for å endre kyrkja. Boka skildrar erfaringane han gjorde seg som prest i Amerika og pilegrimsreisa hans til Det heilage land der han møtte Herren og fekk oppleve sin pinse. Reisa vart eit før og etter i møte med eit kall og ei overgiving. Vi får eit innblikk i studiereisa hans til Skottland.»

Ann Voldsund skriv at ho «kan anbefale boka varmt, den er lett og lese og den er ein viktig del av vår historie som kyrkje.»

Svein Gunnar Gundersen, medlem av Frikyrkja i Kristiansand,  tidlegare professor i medisin ved Universitetet i Agder, skriv at «Birger Løvlies bok gir en levende skildring av Johan Storm Munchs liv og  et detaljert innblikk i kirkelige prosesser i Norge på 1800 tallet. Med sin bakgrunn i Frikirken gir Løvlie også en verdifull beskrivelse av Den Evangelisk Lutherske Frikirkes bakgrunn og etablering. Boken er vitenskapelig grundig, har et stort antall henvisninger, også private brev og Johan Storm Munchs selvbiografi, som finnes i Nasjonalbiblioteket. Dette har krydret framstillingen og gjort boken svært lesverdig.»

Hilde Margrethe Sæbø er pastor i Frikyrkja. Ho har overskrifta «Kirkeleder med endringskompetanse» som overskrift på si anbefaling. «Vi ser til yngre generasjoner med endringskompetanse for å finne ut hvordan vi best kan være kirke nå. I Løvlies bok møter vi en prest som jammen skaffet seg mye endringskompetanse i løpet av livet. Storm Munch ble av noen grupper sett på som vinglete, men jeg tenderer til å gi Løvlie rett i at det var en sammenhengende linje i hans engasjement. Jeg er imponert over hvordan Storm Munch manøvrerte i et skiftende kirkelandskap i et samfunn i endring. Løvlie får fram mye informasjon som er både fascinerende og nyttig fra en periode av vår historie som inntil nylig ikke har vært så tilgjengelig for vanlige lesere. For alle med interesse av denne reformbevegelsenes tid, og særlig for dannelsen av Den Evangelisk Lutherske frikirke, er Løvlies bok kjærkommen. Jeg har hørt og lest om Johan Storm Munchs rolle for mine kirkefedre og mødres valg av kirkeordning siden jeg var tenåring, men jeg ante ikke at livet hans var så spennende og så dramatisk.

Den tidligere redaktøren Jon Magne Lund skriv at «Munch overrasker. Jeg er i den begunstigede situasjon at Birger Løvlie har oversendt meg sin biografi om Johan Storm Munch. Naturligvis hadde jeg som teolog fra Menighetsfakultetet og medlem av Den Evangelisk Lutherske Frikirke en smule kjennskap til Munch, men Løvlies biografi på ca. 250 sider ga meg et nytt og mye mer solid innblikk i Munchs liv.  

Biografien er langt mer enn en smal historie om en prests liv. Her er mye som bredt viser utviklingen i samfunnet og i kirken og veien fra et samfunn styrt av konge, prest og biskop til et langt mer moderne samfunn. Munch hadde en stor plass i denne utviklingen, selv om han ikke ga seg selv mye ros for dette.  

Løvlies bok er på sett og vis et kompendium for utviklingen i kirke og samfunn og supplerer på en utmerket måte de tradisjonelle kirkehistoriske bøker som ikke har fanget opp på langt nær alt som er viktig i denne saken. 

Jeg sitter tilbake med stor respekt både for Løvlies arbeid og ikke minst for Johan Storm Munch. Han fulgte kallet, selv om det gjorde at han ikke ble biskop i Den norske kirke (eller forstander i Frikirken). Munch endte som evangelist i Kristiania. Det var det han så som sitt største kall. Du verden!»

Boka som Birger Løvlie brukte 10 år på, «med mange avbrudd på» som han sjølv seier, er gitt ut med støtte frå Frikyrkja og Høgskulen i Volda. Den har vore gjennom fagfellevurdering og vert gitt ut som eit vitskapleg arbeid.

Ann Voldsund anbefale «boka varmt, den er lett å lese og den er ein viktig del av vår historie som kyrkje.» Boka er å anbefale for dei som vil ha meir kunnskap om historia til ein prest med endringskompetanse, og til Den Evangelisk Lutherske Frikyrkje.

Cappelen Damm har no lagt ut boka til sals på nettsidene sine.